Obniżony VAT w gastronomii – uzyskaliśmy kolejny korzystny wyrok dla klienta z branży piekarniczej
11.04.2024
Udało nam się doprowadzić do pozytywnego rozstrzygnięcia sporu dotyczącego stawki VAT na wyroby piekarnicze. To nasza kolejna wygrana w podobnej sprawie, dzięki której kształtuje się linię orzecznicza korzystna dla przedsiębiorców z branży.
Tym razem przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym w Opolu wygraliśmy sprawę klasyfikacji kanapek przygotowywanych i sprzedawanych do spożycia na miejscu na talerzu porcelanowym w lokalu należącym do sieci piekarni.
Organy skarbowe zaklasyfikowały sprzedaż takiej kanapki na potrzeby podatku VAT do PKWiU 56, czyli jako „usługi związane z wyżywieniem”, obciążone stawką 8% VAT. Zdaniem naszym i Klienta, taka sprzedaż powinna korzystać z obniżonej 5% stawki VAT oraz być klasyfikowana jako sprzedaż towaru do kategorii CN 1905 obejmującej m.in. chleb, bułki i inne wyroby piekarnicze.
Sąd w Opolu zgodził się, że nawet jeśli sprzedaży towarzyszą pewne elementy usługowe (takie jak przygotowanie na miejscu, podanie na talerzu oraz udostępnienie klientom infrastruktury sklepowej do zjedzenia kanapki na miejscu) transakcję należy wciąż traktować jako sprzedaż towaru z 5% stawką VAT, podobną do zakupu np. w sklepie spożywczym.
Kolejne korzystne stanowisko sądu w zakresie VAT w branży piekarniczej otwiera drogę przedsiębiorcom do korzystania z 5% stawki VAT oraz do ewentualnego odzyskiwania nadpłaconego podatku w latach poprzednich.
Wyrok jest nieprawomocny.