Udało nam się doprowadzić do pozytywnego rozstrzygnięcia sporu dotyczącego stawki VAT na wyroby piekarnicze. To nasza kolejna wygrana w podobnej sprawie, dzięki której kształtuje się linię orzecznicza korzystna dla przedsiębiorców z branży.

Tym razem przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym w Opolu wygraliśmy sprawę klasyfikacji kanapek przygotowywanych i sprzedawanych do spożycia na miejscu na talerzu porcelanowym w lokalu należącym do sieci piekarni.

Organy skarbowe zaklasyfikowały sprzedaż takiej kanapki na potrzeby podatku VAT do PKWiU 56, czyli jako „usługi związane z wyżywieniem”, obciążone stawką 8% VAT. Zdaniem naszym i Klienta, taka sprzedaż powinna korzystać z obniżonej 5% stawki VAT oraz być klasyfikowana jako sprzedaż towaru do kategorii CN 1905 obejmującej m.in. chleb, bułki i inne wyroby piekarnicze.

Sąd w Opolu zgodził się, że nawet jeśli sprzedaży towarzyszą pewne elementy usługowe (takie jak przygotowanie na miejscu, podanie na talerzu oraz udostępnienie klientom infrastruktury sklepowej do zjedzenia kanapki na miejscu) transakcję należy wciąż traktować jako sprzedaż towaru z 5% stawką VAT, podobną do zakupu np. w sklepie spożywczym.

Kolejne korzystne stanowisko sądu w zakresie VAT w branży piekarniczej otwiera drogę przedsiębiorcom  do korzystania z 5% stawki VAT oraz do ewentualnego odzyskiwania nadpłaconego podatku w latach poprzednich.

Wyrok jest nieprawomocny.

30.04.2025

W gruncie rzeczy – aktualności dla branży nieruchomości – kwiecień 2025

Czytaj

25.04.2025

Podatek od wyjścia – co trzeba wiedzieć przed relokacją biznesu?

Czytaj

17.04.2025

Za co odpowiada zarząd fundacji rodzinnej? „Musi radzić sobie też z emocjami członków rodziny”

Czytaj

14.04.2025

WEBINAR: Kontrole pod kontrolą: podatnicy pod lupą – praktyka KAS 2022–2024.

Czytaj