Gotowe dania na wynos jednak bez obniżonego VAT-u? Problem stawek VAT dla gastronomii wraca jak bumerang
08.02.2024
Wydawałoby się, że nie ma już wątpliwości w zakresie określenia prawidłowej stawki dla sprzedaży gotowych dań dokonywanej przez podatnika w systemie „drive-in”, „walk-through”, kiedy klient postanawia wziąć na wynos zamówione danie, a nie spożywać je na miejscu w ramach infrastruktury udostępnionej w tym celu przez podatnika. Jednak wtorkowa postanowienie NSA ponownie otwiera ten problem.
Szczegóły poniżej w opracowaniu Dominika Kasińska, aplikantki adwokackiej z zespołu VAT i akcyzy naszej kancelarii.
17.04.2025
Za co odpowiada zarząd fundacji rodzinnej? „Musi radzić sobie też z emocjami członków rodziny”
Czytaj07.04.2025
Czy zasoby grupowe należy uwzględniać w badaniu rzeczywistej działalności gospodarczej
Czytaj31.03.2025